Op je gezondheid?

De discussie komt op een gegeven moment in elk (puber-) gezin ter sprake: alcohol en het wel of niet drinken toestaan hier van. De vraag van heel veel ouders blijft ‘waarom is die drank nou zo ontzettend verleidelijk én belangrijk voor pubers?’ Zeker voor pubers ónder te 18 jaar.

‘Wat verboden is, is aantrekkelijker’ is al lang een achterhaald uitgangspunt en blijkt keer op keer eerder een smoes van ouders om geen ‘nee’ te hoeven zeggen dan een punt voor pubers.

 

De onderzoeken buitelen de laatste maanden weer over elkaar als het gaat om aan te tonen dat de nieuwe alcoholwet wél of juist niet helpt tegen het omlaag brengen van de alcoholconsumptie van jongeren en om huidig beleid onderuit te halen of juist te bevestigen. Uitgaven als ‘de alcoholvrije puber’, ‘onze kinderen en alcohol’, alcohol & drugs’ geven ouders waarschuwingen en soms ook handvatten maar bereiken niet het aantal ouders dat je zou hopen voor deze belangrijke informatie. Of het René Kahn gaat lukken met zijn boek ‘Op je gezondheid?’ is dus ook de vraag.

 

René Kahn heeft veel aandacht gekregen met zijn ‘Op je gezondheid!’; wel of niet van te voren bedacht, maar het uitkomen van het boek viel zo ongeveer samen met de uitkomsten van een RIVM onderzoek over de effecten en kosten van alchol. De effecten op mensen en de kosten die we als maatschappij met elkaar dragen.

 

Wat mij betreft lezen véél mensen dit boek en juist de ouders van pubers; Kahn weet veel informatie in korte en leesbare hoofdstukken voor het voetlicht te brengen. Als ouders heb je opeens achtergrond informatie die je bij elke discussie met je puber gemist hebt. Dat is een (groot!) pluspunt van dit boek.

 

Maar, en dat is het heikele van dit onderwerp: elke discussie over alcohol weet ook meteen de tegenstanders warm te maken om zo snel mogelijk tegengas te geven. Voor je het weet ben je terecht gekomen in een ‘welles-nietes’ en verdelen de deelnemers van een discussie zich in ‘voor- en tegenstanders’. Terwijl – wat mij betreft – de discussie moet gaan over ‘hoe gaan we om met alcohol?’ en de vraag beantwoorden ‘hoe we onze kinderen leren om op een gezonde wijze met verleidingen rondom genotsmiddelen om te gaan’. Daar zullen veel persoonlijke voorkeuren bij spelen varierend van ‘ban het uit’ tot ‘maar je kunt er ook van genieten!’

 

Terug naar ‘Op je gezondheid!’ van René Kahn: de informatie die hij biedt in dit boekje is overzichtelijk en lekker leesbaar. Mocht je puber kritische kanttekeningen plaatsen bij jouw onderbouwing uit dit boek: dan zou het zo maar kunnen dat er stiekem wél de krant gelezen wordt. Want kanttekeningen worden er bij deze uitgave ook geplaatst en hebben inmiddels de pers gehaald: het boek is gericht op de boodschap dat alcohol niet gezond is en er in het beste geval met terughoudendheid gedronken moet worden maar liever nog helemaal niet. De onderbouwing voor deze stelling krijgt – natuurlijk – ruim aandacht.

In een land waar we eigenlijk nog aan het begin van de alcoholdiscussie staan, is het misschien wel logisch dat we met het zoeken naar balans eerst de uitersten moeten leren kennen om daarna persoonlijk een goede afweging te maken. Daar gaat dit boek je zeker bij helpen!

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer