• De nationale voorleesdagen beginnen weer vandaag. Als ik heel eerlijk ben, dan moet ik toegeven dat ik het mis, dat voorlezen. Elke avond vertel ik het de mensen die voor een lezing van mij in de zaal zitten weer; hoe ik kon genieten van een naar Zwitsal geurende zoon op schoot en dan voorlezen… Omdat die Zwitsal dan zo lekker rook maar natuurlijk ook om dat avontuur wat je samen aangaat als je een boek openslaat en nog niet weet wat er allemaal komen gaat. Alhoewel… een mol bij ons in huis heeft zich zeker tienduizend keer afgevraagd wie er nou weer op z’n kop gepoept had…

  De kleine kapitein van Paul Biegel, die hebben we denk ik wel acht keer gelezen. De hele serie. En ‘Wintertijd’, de serie ‘Brieven aan de koning’, ‘Kruistocht in spijkerbroek…

  Gouwe ouwe!

  En nu is er een nieuw voorleesboek. Die alles in zich heeft om ook zo’n gouwe ouwe te worden. Humberto Tan vindt dat, Ernest van der Kwast vindt dat. En ik durf de rij van dit illustere gezelschap wel te sluiten: ik vind dat ook.

   

  ‘Is dat wel verstandig opa? Je kunt niet altijd verstandig wezen, jongen.’

  ‘De wonderbaarlijke avonturen van Gijs & Opa is zo’n voorleesboek waar je zelf ook helemaal in mee kunt gaan. Soms zal het lastig zijn, dat voorlezen omdat je zelf zo moet lachen om de oplossingen die opa bedenkt voor problemen. Een klasgenoot die uit je tas jat? Een muizenval doet wonderen! Het mág natuurlijk niet, maar denk je eens in hoe je, al voorlezend, zo’n jongen kunt laten brullen… of Gijs laten lachen. Want lachen om stoute dingen, dat mag als je voorleest!

  Een voorlees-avonturen-verhaal kan natuurlijk niet zonder goed en slecht, monsters en boeven, helden en slechteriken. Je komt ze in dit boek allemaal tegen. En soms blijken de vijanden opeens de vrienden die je in nood helpen.

  En dan blijkt een rector het toch echt niet te kunnen laten: stiekem sluipt daar in dit avonturenboek toch ook nog iets over school: de cito, onzekerheid en een juf die verder kijkt dan haar neus lang is.

  De auteur, Eric van ’t Zelfde, is geen onbekende in schrijversland. Eerder schreef hij ‘Superschool’, zijn verhaal over ‘de Hugo’, een slecht presterende middelbare school die onder zijn leiding tot de beste scholen is gaan behoren. Ik schreef er al eerder over.

   

 • Eerder gelezen...

 • Marina Leest | Wat eten we vandaag?

  Extra tip: als je dan toch voor je puber bezig bent, vergeet je eigen lunch niet! Want echt, je krijgt spijt als je

  Read more

  Marina Leest: man o man

  'Dit boek is - wat mij betreft - verplichte kost voor iedereen die met mannen en/of met jongens werkt.'

  Read more

  Marina Leest: Pubermania

  Uitgeverij Lannoo heeft een aantal exemlaren ter beschikking gesteld om te verloten!  Wil je kans maken? Laat dan

  Read more

  1 of page 10

 • Marina Leest: Geen pijn Geen angst Geen leven

  Van uitgeverij In De Wolken mag ik een exemplaar van dit prachtige boek weggeven! Wil je kans maken op een exemplaar?

  Read more

  Marina Leest: het flow Lemonade Meiden-vakantieboek

  Als je vandaag bestelt bij Bol.com heb je het meiden-vakantieboek mórgen in huis!Ik mag een aantal exemplaren van

  Read more

  1 of page 10