Help pubers met praten over emoties

Praten over emoties doe je eigenlijk al voor de uitbarsting

Pubers hebben hulp nodig om hun emoties een beetje onder controle te krijgen. Dat doe je op het moment zelf, door aansluiting te zoeken maar je kunt ze ook helpen op de momenten van ‘geen vuiltje aan de lucht’!

Haal regelmatig herinneringen op

Veel puberperikelen zijn van voorbijgaande aard; het principe van ‘jantje huilt, jantje lacht’ gaat (gelukkig!) voor heel veel situaties en even zoveel pubers op. Gelukkig maar. Het ophalen van herinneringen helpt om te leren om gebeurtenissen én hun bijbehorende emoties, in perspectief te plaatsen. Door regelmatig te praten over avonturen, belevenissen en overwinningen die zijn behaald. Dat doe je onder andere door terug te vragen hoe bijvoorbeeld een ruzie op school, waar je puber ongelooflijk verdrietig, boos of gefrustreerd over was, uiteindelijk is opgelost.

Herinneringen zijn ook onderdeel van de gezinsband

Herinneringen ophalen helpt je als gezin ook om de band onderling te verstevigen én stevig te houden: dat wat je met elkaar deelt maakt ook duidelijk dat je bij elkaar hoort. Leuke gebeurtenissen tijdens een vakantie: ‘Weet je nog wel dat pappa toen uit het bootje viel…’ maar helpt ook om verdrietige voorvallen in perspectief te zetten. Zoals bijvoorbeeld de begrafenis van oma en het feit dat het schoolfeestje van een paar weken daarna eigenlijk best wel erg leuk was. Een puber leert op deze manier dat groot (en terecht!) verdriet onderdeel wordt van het grotere geheel en er ook weer leuke, mooie en fijne momenten aanbreken. Waar je van kan en mag genieten.

Praten over emoties helpt ook om de drempel voor een volgende keer nét iets lager te maken. Als het niet voor jouw puber is, dan is het wel voor jou: ‘weet je nog hoe je het de vorige keer hebt opgelost?’ kan een prima opening zijn als je eenmaal met elkaar in gesprek bent.

Met het ophalen van herinneringen doe je uiteindelijk nog iets: je helpt je kind(eren) actief om te onthouden. En dat laatste is dan weer iets waar ze heel veel lol van hebben als ze huiswerk maken en proefwerkweken voorbereiden.

Kijk ook eens naar de video’s waar ik meer over jouw invloed op de emoties van je puber vertel.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer