• Mijn kind hoort bij de groep ongezonde eters

  Mijn dochter (16) hoort bij de groep pubers die lijdt aan orthorexia (overdreven gezond eten). In het begin vond ik het natuurlijk geweldig, een kind dat niet elke woensdag kroketten in de schoolkantine eet, die geen fris uit de automaat trekt en die haar neus steevast optrok voor chocola en drop.

  Inmiddels is die trots wel verdwenen. We zien haar steeds lichter worden, ze eet nauwelijks meer iets en het optreden van de twee dames met hun kippen-miskraam heeft de eieren inmiddels ook in de ban gedaan.

  Brood: alleen spelt of gluten-vrij. Uit eten gaan met haar is ondoenlijk geworden; ze is in staat om de bediening achterna te lopen om te kijken of de drie slablaadjes - die ze dan bij gratie nog wel wil eten - niet besprenkeld worden met olie (of nog erger: met slasaus!)

  Elke maaltijd is een soort van oorlog aan het worden: wij, haar vader, broer, zus en ik, aan de ene kant in de loopgraven en zij aan de andere kant. Gisteren zat ze te huilen omdat ze zich zo eenzaam voelt in haar strijd om gezond te kunnen eten. Van onze kant zijn we er van overtuigd dat ze zichzelf aan het isoleren is.

  Heeft iemand tips voor ons?

  Heeft iemand een tip voor deze moeder? Of vertel je je eigen ervaring om haar een hart onder de riem te steken?

  Voor de opvoedbreinbrekers geldt altijd: wees lief in je reacties en help elkaar met je antwoord vérder in plaats van iemand in de put te praten...

  Zelf een opvoedbreinbreker? Stel jouw vraag via opvoedvragen@marinavanderwal.nl of stuur een pb via Facebook. Vragen worden áltijd anoniem geplaatst!

  Orthorexia was eerder in het nieuws:

  AD >>

  Telegraaf >>

 • Reageer!

  In de serie 'Opvoedbreinbrekers' geef ik antwoord op een opvoedvraag van een vader of moeder van een puber.

  Heb jij een opvoedvraag? Je bent meer dan welkom om deze te stellen! 

  Met andere ouders (veilig online) doorpraten? Dan abonneer je je natuurlijk meteen!

 • Marina ken je onder andere van

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening. Ik beloof je graag dat ik met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: ik verzamel zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Klik hier om de privacyverklaring te lezen | Afsluiten
Instellingen