• Privacygevoelige informatie

  Mijn vriendin vertelt tijdens feestjes steeds over haar pubers. Natuurlijk zijn de verhalen over eerste vriendjes, stiekem porno kijken en andere puberperikelen natuurlijk heel vermakelijk maar het lijkt me voor haar pubers niet leuk dat jan en alleman hier iets over weet.

  Persoonlijk vertel ik weinig of niets over mijn kinderen en daar spreekt ze me ook regelmatig (op diezelfde feestjes) op aan. ‘Kom vertel jij nou eens iets, die van jou zijn ook geen heilige boontjes’. Ik heb hier moeite mee. Hoe denken andere ouders hier over?

  Heeft iemand een tip voor deze moeder? En onthoud: wees positief en aardig voor elkaar! Er is al zurigheid genoeg in de wereld ;-)

   

  Zelf een opvoedbreinbreker? Stel jouw vraag via opvoedvragen@marinavanderwal.nl of stuur een pb via Facebook. Vragen worden áltijd anoniem geplaatst!

   

 • Reageer!

  In de serie 'Opvoedbreinbrekers' geef ik antwoord op een opvoedvraag van een vader of moeder van een puber.

  Heb jij een opvoedvraag? Je bent meer dan welkom om deze te stellen! 

  Met andere ouders (veilig online) doorpraten? Dan abonneer je je natuurlijk meteen!

 • 5 comments

  Ik weet niet exact wat jij tegen zo'n moeder zou kunnen zeggen. Wat ik wel weet is dat mijn moeder, toen ik puber was, ook vaker dingen over mij vertelde in een grotere groep b.v. op een verjaardag. Ik vond het vreselijk en ik ging mijn moeder steeds minder vertellen. Ik voelde me écht te kakken gezet. Zelfs de kleinste dingen, die voor een volwassene onnozel lijken, kunnen voor een kind/puber zo gevoelig en persoonlijk zijn, dat moet je niet aan de grote klok hangen! Ik zou tegen zo'n moeder mijn verhaal vertellen en uitleggen dat ik daarom niet alles deel over mijn kids....

  Reply

  Ik had een vriendin die hard fluisterend van alles over haar pleegdochter vertelde, terwijl het meisje een paar meter verderop zat. Wat ontzettend genant... :( Eigenlijk niet verbazingwekkend dat de toestand uiteindelijk helemaal uit de hand is gelopen. Maar in dit geval: de vriendin moet zich misschien realiseren dat haar kinderen dat op een gegeven moment best doorhebben dat ze van alles doorbrieft en haar dus misschien ook niet meer in vertrouwen zullen nemen? Natuurlijk, soms wissel je wel eens van gedachten met andere ouders over dingen die je kinderen doen (of problemen die ze hebben) en hoe je daar als ouders het beste op kunt reageren. En natuurlijk, als ze iets grappigs doen is het ook leuk om dat te delen. Maar alles met mate natuurlijk, het vergt toch een beetje gevoel en empathie om je te realiseren dat je veel dingen ook niet met de buitenwereld hoeft te delen, zeker geen details. Natuurlijk zouden de kinderen op een gegeven moment ook 'wraak' kunnen nemen door allerlei 'grappige' en genante wetenswaardigheden over de ouders met jan en alleman te delen! ;) Hoe zou de moeder dat vinden??

  Reply

  Algemene dingen die je ook van jezelf zou zeggen/ vertellen , vertel ik wel op een feestje. Hele persoonlijke dingen vertel ik wel in de prive sfeer tegen vriendinnen.

  Reply

  Ik vind dat je heel veel kan vertellen zolang het maar gaat over hoe jij ermee omgaat, over je eigen rol. Als ouder heb je soms ook gewoon een uitlaatklep en een spiegel nodig. Afhankelijk van het publiek ga je natuurlijk niet zo ver of minder ver op de specifieke details in. En @Wilma, reken maar dat je kind al je onhebbelijkheden vrijelijk verspreidt onder zijn/haar vrienden. Niet uit wraak, maar omdat (veel) pubers zich nu eenmaal afzetten tegen hun ouders en net als wij een uitlaatklep en spiegel buiten het gezin nodig hebben.

  Reply

  Wat goed van je! Het is misschien wel heel verleidelijk om alle grappige, leuke en irritante anecdotes over je pubers met anderen te delen. En soms ook fijn, omdat je even een hart onder de riem nodig hebt. Maar het getuigt van respect dat jij je daar bewust van weerhoudt. En zeg nou zelf, ondanks het feit dat onze pubers stiekem toch het centrum van ons bestaan zijn, zijn er toch nog ontelbare andere onderwerpen waar we het over kunnen hebben?!

  Reply
 • Marina ken je onder andere van

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening. Ik beloof je graag dat ik met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: ik verzamel zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Klik hier om de privacyverklaring te lezen | Afsluiten
Instellingen