Lachgas | Wat moet je als ouders weten?

Paniek! Pubers gaan massaal aan de lachgaspatronen en je kind loopt hiermee zomaar risico om daardoor in een rolstoel terecht te komen! Het Trimbos Instituut heeft een informatievideo voor ouders beschikbaar. De link vind je op deze pagina.

Met zo’n titel vang je de aandacht van ouders van pubers lekker snel: dit is toch het laatste wat we willen; onze kinderen gehandicapt omdat ze een ogenschijnlijk ongevaarlijk spelletje hebben gespeeld. Makkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en het effect is fijn: je komt in een roes, de wereld wordt lolliger, je moet lachen (vandaar ook de naam) en kunt gaan hallucineren.

Dat lachgaspatronen heel makkelijk verkrijgbaar zijn ervaar je heel snel: google ‘lachgaspatroon’ en de aanbiedingen verschijnen vanzelf op je beeldscherm. Meest zieke aanbeveling: ‘jij wilt toch ook een leuk avondje met je vrienden en vriendinnen?’ Met meteen daaraan gekoppeld dat het mag, van de wet.

Voor sommige mensen zal dit allemaal acacadabra zijn en misschien word je er zelfs wel wat angstig van. In het laatste geval heb je dan wellicht toch íéts van het lachgas meegekregen: angst en onrust zijn één van de minder leuke effecten. 

Lachgas is makkelijk te koop: twee ampullen voor slagroomspuiten is een prima hoeveelheid om één tot vijf minuten plezier te hebben. Gebruikers inhaleren trouwens niet direct vanuit zo’n patroon: je spuit de patronen eerst leeg in een ballon en vanuit de ballon gebruik je je lachgas. Waarom? Het gas is akelig koud als je het direct vanuit een patroon gebruikt. Mocht je puber brandblaren op zijn of haar mond hebben dan weet je waar je naar kunt vragen…

Wel of niet gevaarlijk?

Als ouders schrik je enorm als je leest dat het gebruik van lachgaspatronen invloed heeft op het zenuwstelsel van je kind. En dat dit niet ongevaarlijk is. 

En dat klopt: lachgas gebruiken is niet ongevaarlijk… als je dat maanden of jaren achter elkaar doet. En dan ook fikse hoeveelheden gebruikt. Daar zijn vriend en vijand (van deze patronen) het met elkaar over eens. Het gebruik van lachgas patronen zijn ook niet nieuw, zoals wel verondersteld wordt door ouders. Al in de jaren ’90 was dit middel een veel gebruikt middel. Soms samen met andere drugs (nóg leuker!).

Leuk om te weten: het gebruik is indertijd grotendeels gestopt omdat de leverancier de reden van aankoop is gaan vragen.

Op de website van Jelinek kun je lezen dat lachgas niet meteen tot verslaving leidt. 

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer