• Wie kookt er vanavond bij jou?

  We willen gráág dat onze kinderen gezond eten en de verleidingen zijn groot voor pubers: ongezond eten in de kantine op school, ongezond eten op de sportclub, verleidingen onderweg…

  Het voedingscentrum heeft een onderzoek gedaan onder ouders. Bijna 70% heeft een kind op de middelbare school.

  Een beetje puber-vader of -moeder herkent dit waarschijnlijk meteen: ze vinden bijna iedere dag het met liefde gevulde lunchpakketje platgedrukt en onaangeraakt terug op de bodem van de eastpack. En dat zijn dan de ouders die inmiddels leergeld hebben betaald: als je het boterhamzakje niet zelf uit de tas vist wandelt het er bij de volgende schoolvakantie zelfstandig uit!

  Hongerlijden doen pubers niet: wat dat betreft hebben ouders ook gelijk: het aanbod van kroketten, kaassoufflés, gevulde- en roze koeken (ja, dit kan zonder maagproblemen achter elkaar naar binnen gewerkt worden) zijn redelijk makkelijk te krijgen in een pauze. Op veel scholen hoef je er de deur niet eens voor uit: er staat een geweldige snoepautomaat direct náást de automaat waar je je flesje of blikje sap of fris uit kunt trekken. Heel handig: door de snoep- en frisdrankenindustrie geleverd en de school mag delen in de winst.

  Aan diezelfde scholen wordt nu eigenlijk door ouders gevraagd: maak het voor mijn kind niet te verleidelijk, al dat aanbod. Geen gekke gedachte, lijkt me. En zeker geen gekke vraag. De school zit alleen met de contracten met de leveranciers van de automaten in haar maag. Die zijn natuurlijk niet zonder gedegen afspraken van een minimale omzet geplaatst. Maar dit terzijde.

 • Betaalbaar

  Dat bijna iedereen vindt dat gezonde voeding betaalbaar(der) moet zijn of worden, dat zal niemand verbazen. Al vraag ik me dan wel af: als we nu eens een hele maand écht alleen kopen wat nodig is? Dus: niet iedere dag vlees, geen snoep en koek, chips, fris, alcohol en van die lekkere kaasjes. Nee: je echt alleen houden aan de gezonde bruine boterham, al staat die natuurlijk ook op de helling vanwege de koolhydraten, belegd met kaas en een lekker glas koele melk en ‘s avonds een simpele doch voedzame maaltijd. Ik vraag me dan af: hoeveel bespaar je? En kan het bespaarde geld dan misschien uitgegeven worden aan… welja: groenten en fruit!

  Nu besef ik me ook wel dat dit een utopie is en dat in onze huidige samenleving al die luxe etenswaren inmiddels verworden zijn tot een recht. Dat laten we ons niet meer afnemen.

  Voedselvaardigheid

  Kinderen van jongs af aan leren dat een appeltaart niet geboren wordt maar gebákken: ik ben voor. Kinderen leren dat aardappelpurree van aardappels gemaakt wordt en niet bestaat uit droge poeder die je aanlengt met water: ik ben voor. Alweer.

  Meisjes leren dat spinazie en broccoli een gunstig effect hebben op de kringen onder je ogen vanwege het ijzer, ik heb het pas geleerd in een YouTube filmpje van beautyvlogster Xelly Cabau van Kasbergen, wat mij betreft leren ze dit in de les ‘voedselvaardigheid’. Dan wordt het nog leuk ook!

  En euh… misschien een puber in ieder geval één avond in de week laten koken? Voedselvaardigheid gaat verder dan alleen kennis. Je moet ook de vaardigheden leren om van dat gezonde voedsel een lekkere maaltijd te kunnen maken. Van een puber mag je verwachten dat ze begrijpend kunnen lezen dus een recept uit de Allerhande zou toch moeten lukken. En voor de veiligheid hoef je het niet te laten: je zoon of dochter laten koken betekent nog niet dat je er niet naast kunt gaan staan. Toch?

 • Wringt hier de schoen?

  We wíllen wel gezonder eten; we willen dat voor onszelf, we willen dat voor onze kinderen. Maar willen we ook de keuzes maken die daar bij horen: minder ‘lekker’ en soberder leven? Gaan we het geklaag, gemopper en de confrontatie aan als we onze kinderen daadwerkelijk leren wat gezond eten is: kleinere hoeveelheden én leren hoe je je eigen bammetjes smeert en je maaltijd bereidt?

  De ruim duizend ouders die meegedaan hebben aan dit onderzoek, en dat zijn er best wel veel, geven in dit onderzoek aan dat we in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor het gezonde eten van onze kinderen. Wat mij betreft hebben ze gelijk.

  Wie kookt er vanavond bij jou?

 • 1 comment

  Wat een goed idee! Al kookt mijn zoon van 14 al geregeld. Hoe dat moet staat genoteerd in zijn smartphone voor de "gewone" gerechten en inderdaad ligt de Allerhande ook vaak open! Maar dat kopen wat echt nodig is, lukt mij dan weer niet zo goed ;-)

  Reply
 • Hoe help ik mijn puber met stress om te gaan deel 2

  Hoe ga je om met een puber die zich als een stresskip gedraagt?  We kennen het allemaal: een puber die compleet in

  Read more

  1 of page 269

 • Hoe help ik mijn puber met stress om te gaan deel 1

  Hoe ga je om met een puber die zich als een stresskip gedraagt? We kennen het allemaal: een puber die compleet in

  Read more

  1 of page 269

 • marina ken je onder andere van:

Als jij voor de koffie zorgt, dan doen wij daar een cookie bij!

Privacy is voor iedereen belangrijk. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening. Ik beloof je graag dat ik met jouw gegevens geen gekke dingen doe. En, en dat is misschien nog wel belangrijker: ik verzamel zo min mogelijk gegevens van je. In de privacyverklaring leg ik je alles uit.

Klik hier om de privacyverklaring te lezen | Afsluiten
Instellingen